Budapesti Templomi Séták I.
Januártól új zarándoklat indult a Rákoshegyi Családok Egyesülete szervezésében "Budapesti Templomi Séta" elnevezéssel.
Nagyon jó kezdeményezés, hogy ne csak határon túli Mária kegyhelyeket látogassunk, hanem ismerjük meg környezetünk nevezetességeit, Mária templomait is.

Ennek a gondolatnak megvalósítása volt a Parlament és a magyarok legfőbb temploma, a Bazilika megtekintése.

Nem hiszem, hogy a világnak van szebb Parlamentje, mint a miénk. Vonatkozik ez az épület elhelyezkedésére, külső és belső megjelenésére. Mindig megrendítő élmény ebben az épületben sétálni. Árad belőle a történelem.
Ezt még jobban érzékeltette az a nagyszerű idegenvezetés, ahogyan polgármesterünk, Riz Levente úr ismertette a Ház régi és jelenkori történetét.
Felemelő élmény volt megállni a Szent Korona előtt, elénekelni a Himnuszt.
Megnéztük a Vadász termet, a Gobelin termet, a felsőházi üléstermet, és megcsodáltuk az erkélyről a kilátást a budai oldalra.
A Vadász terem falán lévő festmények régi várainkat mutatják be, amelyek közül csak a Visegrádi vár található a mai Magyarország területén.

Az Országházban tett látogatás után a Bazilikához mentünk. Öröm volt látni, mennyien eljöttek, azok is, akik a Parlament megtekintésén nem tudtak részt venni a létszám korlát miatt.
Snell György atya nagy szeretettel, régi ismerősként fogadott bennünket, a vendégei voltunk.
Gyuri atya ismertette a Bazilika történetét, építésének körülményeit..
Itt őrzik a Szent Jobbot, amely előtt énekeltünk, imádkoztunk. Jelenleg itt látható ideiglenesen a Mátraverebély-i Kegyszobor, és megtekintettük a czestochowai kegykép másolatát is.
Lementünk az altemplomban kialakított urnatemetőbe is, ahol láthattuk Puskás "Öcsi", a legnagyobb magyar labdarúgó sírhelyét.
Szabad program keretében, megnéztük a Kincstárat, gyönyörködtünk a kupola erkélyéről elénk táruló körpanorámában.

A sok látnivaló után lehetőségünk nyílt megállni  az Úr előtt a templom új Oltáriszentség kápolnájában.

Zarándoklatunk csúcspontja a délutáni szentmise volt, amelyben hálát adtunk az Úrnak az egész napért, a  kapott kegyelmekért, ismereteink gazdagodásáért.

A beszámolót Béla atya gondolataival szeretném befejezni, amelyeket a szentmisében mondott.

Szent István király hazát adott vándorló népünknek, és ezt a hazát szikla alapra - Krisztusra építette!
IV. Béla királyunk a tatárjárás után - szinte a semmiből - újjáépítette, de ott volt a háttérben, szent leánya, Margit, a mai nap (jan. 18) szentje, aki áldozatával és imáival segítette.
Ez a mi feladatunk is, a ma élő utódoknak, hogy imáinkkal és áldozatvállalásainkkal segítsük családjainkat, nemzetünket.

Kissé fáradtan, de boldogan, élményekben gazdagon tértünk haza.

Köszönet mindenkinek, akik önzetlen munkával megszervezték ezt a napot, előmozdították, hogy tovább épüljön ez a közösség.

Érdeklődéssel várjuk a következő "sétát"!

Györgyi Magdi