Budapesti Templomi Séták III. - Élménybeszámoló
A Budapesti Templomi Séták elnevezésű zarándoklatunkon már.29-én a Rózsák terén álló görög katolikus és római katolikus templomot látogattuk meg.
Az Istenszülő Oltalma titulusú görög katolikus templom eredetileg római katolikus templomnak épült. Egy idő után kicsinek bizonyult, ezért átadták a görög katolikus híveknek és új templom építésébe kezdtek.
A görög katolikusok nagyobb számban az ország keleti részén élnek, a keleti egyház liturgiáját megtartották, de a pápával egységben vannak.
A templom szentélyében Szűz Mária a kis Jézussal kép látható,az ikonosztáz jóval kisebb az ortodox templomban lévőnél. A szentély középső kapuját az Angyali üdvözlet képe díszíti, szobrok ebben a templomban sem találhatók.
A Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet templom - amely Steindl Imre tervei alapján - neogót stílusban épült, külső megjelenésében is a város egyik gyöngyszeme. A bejárat feletti részt domborművek díszítik. A II. világháborúban a templom komoly károkat szenvedett, de a Róth Miksa
tervei alapján készült üvegablakok megmaradt példányai ma is gyönyörűek.

A szentmisében Béla atya elmondta, hogy Szent Erzsébet a legismertebb magyar szent a világon, és élete ma is példakép és útmutató lehet keresztény életünkben.
A templom látogatás különös élmény volt annak a zarándoktársunknak, akinek szülei itt kötöttek házasságot 70 évvel ezelőtt.
Mi is meghatottan vettük kezünkbe a megsárgult esküvői meghívót.
Újabb élményekkel gazdagodva várjuk a következő "sétát", amely Budakesziről Makkos Mária kegyhelyre vezet.

Szeretettel hívjuk és várjuk azokat a testvéreket is, akik még nem zarándokoltak velünk. Ismerjék meg az együttlét örömét, amely a "földi" ismeretek gyarapodása mellett az ég felé is közelebb visz bennünket.
Gy. Magdi