Budapesti Templomi Séták IV. - Élménybeszámoló

A negyedik "templomi sétánk" Budakeszi - Makkosmária kegyhelyre vezetett.

Budakeszin nagyon szép környezetben, lépcsőkön halad a keresztút, amelynek állomásait családok hozták rendbe 1993-ban. Itt elmélkedtük át Krisztus szenvedését.

Kis pihenés után erdei úton érkeztünk Makkosmáriára.

Ennek a búcsújáró helynek az eredete a XVIII. századba nyúlik vissza. Egy Traub János nevű férfinek egy tölgyfánál megjelent Krisztus arca. A férfi beteg lett,majd csodálatosan meggyógyult. Hálából egy Szűzanya képet vásárolt, amely a Gyermekét tápláló Máriát ábrázolta, és ezt az említett  tölgyfára helyezte.

Sokan kezdtek ide zarándokolni, kis kápolna épült a kép fölé, amelyet a Trinitárius rend gondozott, akik a fogságba esett keresztények kiszabadításán fáradoztak.

A mai templom 1950-ben készült el, a kegyoltár mögött a fatörzs és a kegykép látható.

Ma is a "foglyokért", a kábítószer, alkohol és egyéb káros szenvedélyek rabjaiért fohászkodnak itt.

Béla atya a szentmisében arra emlékeztetett, hogy a keresztút a mi életünkben is jelen van. Igazságtalan megítélés, kigúnyolás, megaláztatás és számtalan egyéb formában. Ezeket Krisztusra figyelve, az Ő nyomában járva kell elviselnünk, akkor juthatunk el a feltámadás örömébe. Ehhez kell segíteni a körülöttünk élőket is.

A szentmise után a templom melletti réten, kellemes napsütésben, a megterített asztalnál közösen elfogyasztottuk az otthonról hozott finomságokat.

Lelkileg gazdagodva, testileg felüdülve tértünk haza.

Isten áldását kérjük a szervezőkre, folytassák ezt a megkezdett munkát.

Gy. Magdi