Budapesti Templomi Séták X. - Élménybeszámoló

A 10. templomi sétánk a Szentatya által meghirdetett Megszentelt élet évében indult azzal a szándékkal, hogy szerzetes rendek által vezetett templomokkal ismerkedjünk.

Programunk a tabáni templomnál kezdődött. Hegyi Balázs plébános atya fogadott, aki ismertette a templom történetét, múltját és jelenét.

Ezután a Szent Gellért szoborhoz látogattunk, ahol a szent életéről, magyar történelmünkkel való összefonódásáról hallottunk ismertetést.

Szikrázó napsütésben gyönyörködtünk a város panorámájában és elsétáltunk a közelben lévő Örmény Katolikus Lelkészség kápolnájához.
Idegenvezető fogadott, aki bemutatta a kápolnát, majd az emeleten lévő múzeumot.
Az örmény egyházi ruhák és könyvek mellett a mindennapok használati tárgyait és az üldöztetésben megőrzött emlékeket meghatódva nézegettük.

Templomi sétánk csúcspontja a Sziklatemplom megtekintése és az ott bemutatott szentmise volt. A templom az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a Pálosok központi helye, az itt található kolostorral.

A szentmisében Béla atya - a Megszentelt élet évére utalva - arra hívta fel a figyelmünket, hogy mindnyájan a szent életre kaptunk meghívást.
Ennek megvalósításához fontos, hogy egyre közelebb kerüljünk Jézushoz, szakítsunk időt arra, hogy csendben megpihenjünk Jézusnál, elmondjuk neki örömünket, gondjainkat. Biztosak lehetünk abban, hogy Ő nem közömbös ezek iránt, segít és válaszol kérdéseinkre. Így tudjuk tovább adni hitünket családjainknak és környezetünknek.

Új ismeretekkel és lelkileg ismét gazdagodva tértünk haza.

Külön szeretnénk megköszönni, hogy ezen a napon - igen sok elfoglaltsága mellett - Béla atya eljött, hogy a szentmisét bemutassa, és útmutatást adjon zarándokcsoportunk számára.

Gy.Magdi